Stor textstorlek
Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen
ICE i mobiltelefonboken(In Case of Emergency)
Ett snabbt sätt för räddningstjänst-, ambulans- och sjukvårdspersonal att komma i kontakt med anhöriga i händelse av olycka eller akut sjukdom är att söka i den nödställdes mobiltelefonbok. ICE är ett sätt att snabbt hitta den eller de som den nödställde vill att vi ska ta kontakt med.

Vid olyckor där den som drabbats inte kan tala eller meddela sig, kan anhöriga ändå snabbt kontaktas. Förutsättningen är att den anhöriga lagts in i den nödställdes mobiltelefonbok under namnet ICE.
ICE (In Case of Emergency) är ett internationellt sätt att finna den olycksdrabbades anhöriga på ett snabbt sätt.


Gör så här:
  • Lägg in en ny kontakt i telefonboken
  • Skriv ICE1, mellanslag, sedan vilken relation du har till personen (tex wife, husband, brother, sister, etc), mellanslag, och slutligen namnet på personen.
  • Telefonumret inleds med +46 eller 0046 och sedan numret utan den första nollan.
  • Vill du lägga in fler kontakter skriver du bara ICE2 och så vidare...
Ett exempel:ICE1 wife Sara +46703334545

Du kan lägga in hur många ICE-kontakter du vill och det är bra om det finns några stycken. Då ökar sannolikheten att en anhörig hittas.Tänk på att använda landsnummer (+46 eller 0046 för kontaktpersoner inom Sverige gränser) och engelska som språk så att ICE-funktionen även fungerar när du är utomlands. Självklart meddelar du också de personer du valt att lägga in som ICE-kontakter.
Tips!
Vill du undvika att din mobiltelefon presenterar dessa kontaktpersoner som ICE när de ringer dig? Lägg då in tecknet * efter ICE-kontaktens telefonnumer. Det fungerar ändå om någon behöver använda sig av ICE i en allvarlig situation.