Stor textstorlek
Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen
Flytvästar och isdubbar

Räddningsvästar finns att hyra på förbundets huvudstationer för det symboliska priset 20 kr/vecka. Nu finns även isdubbar att hyra för 10 kr/vecka.

Kontaktinformation, klicka här.

Flytvästfakta  
Flytvästen delas in i två grupper: Räddningsvästar och flytplagg.

Räddningsvästen
Räddningsvästen ska kunna vända bäraren till ett stabilt ryggläge inom tio sekunder och därefter hålla användarens näsa och mun över vattenytan.

Räddningsvästar delas in i tre klasser:  

BÄRIGHET 275 N
Uppblåsbar väst för professionellt bruk under seglingsförhållanden i öppen sjö. Full seglarutrustning, även med tunga tillbehör.    

BÄRIGHET 150 N
En väst med stor bärighet för seglare i hårda förhållanden med full seglarutrustning. Uppblåsbar eller med fasta flytelement.  

BÄRIGHET upp till 100 N
Den vanligaste räddningsvästen i svenska vatten. Finns i olika viktklasser från 3 kg och uppåt. Fast flytmaterial. Fungerar utmärkt i de flesta situationer.  

Flytplagg
Flytplagg finns i en rad olika specialutföranden. Endast de som är simkunniga och har vattenvana bör använda flytplagg. Övriga bör använda räddningsväst.  

BÄRIGHET UPP TILL 50 N   
Flytplagget strävar efter att hålla bäraren i vertikalt läge.  
Endast flythjälp och kan ej vända bäraren till ryggläge.  
Flytvästar finns för bärare mellan 10 till över 90 kg.
  
VIKTIGT!
Prova västen i affären och gärna i bassäng. Passformen är viktig. Köp aldrig en väst att växa i!  

Livförsäkring att hyra billigt/gratis.
De som tycker att flytvästen är en kostsam investering för ett enstaka tillfälle kan få låna eller hyra en. Svenska Livräddningssällskapet har medverkat till att det i Sverige finns fler än 300 flytvästdepåer över hela landet där det går att låna räddningsvästar gratis eller till en mycket låg kostnad.