Coronaviruset

Här samlas Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalens information om hur vi arbetar med, förhåller oss till och hanterar coronaviruset och covid-19.


Läs den senaste informationen om coronaviruset på sidor som förmedlar samhällets samlade och bekräftade information. Tänk på att det lätt uppstår rykten så var noga med att kontrollera vem som ansvarar för informationen.

Allmänna frågor

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Om du har allmänna frågor ska du därför först leta information i pålitliga kanaler som:

Hittar du inte svaret på ovanstående sidor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13  för allmänna frågor.

Kontakta vården

Funderar du på om du behöver kontakta vården, läs mer på 1177.se - Vårdguiden. Länk till annan webbplats. Om du behöver söka vård är det viktigt att kontakta vården först och inte åka direkt till en mottagning. Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.

Känner du dig ensam och orolig?

En av rekommendationerna för att minska spridningen av coronaviruset är att begränsa kontakten med andra människor, det kan då vara lätt att känna sig ensam. Det är även helt normalt att känna oro, nedstämdhet och ovisshet under en kris. Man kanske känner en oro för sin egen hälsa men också för dem som står en närmast.

Om du känner dig mycket nedstämd, har svårt att sova eller inte klarar av att släppa tankarna på viruset. Då kommer här några tips:

  • Prata om din oro med någon i din närhet eller med någon hjälporganisation. Förklara hur du känner och varför.
  • Gör saker som du tycker är roliga och som gör dig glad. Vissa mår bättre genom att hjälpa andra som har det svårt.
  • Rör på dig genom att ta en promenad eller löptur.
  • Undvik alkohol, droger eller andra substanser.
  • Om nyheterna ger dig mer oro eller får dig att må dåligt, begränsa tiden när du får information, ex. 1 ggr/dag och helst inte precis när du ska gå och lägga dig.
  • Ta till dig rätt information om coronaviruset från tillförlitliga källor. Felaktig information kan framkalla mer oro

På krisinformation.se finns samlad information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa under denna tid.

Senast uppdaterad: