Trafikolycka

 

  • STANNA SÄKERT: Parkera ditt fordon så säkert som möjligt. Om det är mötesfri väg försök parkera ditt fordon så långt på sidan som möjligt för att underlätta framkomligheten för räddningsfordon. Slå på varningsblinkers för att uppmärksamma övriga bilister. Tänk på din egna säkerhet när du vistas på vägen, risken finns att du själv kan bli påkörd! Använd gärna reflexväst.
  • ÖVERBLICKA: Få en uppfattning om olyckan, hur många fordon är inblandad, hur många personer är drabbade, vilka skador har de drabbade? Ta hjälp av andra bilister om möjlighet finns.
  • VARNA ANDRA: Skydda olycksplatsen, placera ut varningstriangel på lämplig plats. Ta hjälp av andra bilister. Viktigt att fortsätta tänka på egen säkerhet då risken fortfarande finns att bli påkörd.
  • LARMA: Ring 112, eller använd 112 appen. Var beredd att uppge var du befinner dig, vilket telefonnummer du ringer ifrån, omfattningen på olyckan samt försöka svara på flera andra frågor. Svara lugnt på SOS operatörens frågor, samtidigt som du pratar med operatören kommer rätt resurser larmas till platsen.
  • RÄDDA: Hjälp de drabbade, försök göra en bedömning av vem som behöver hjälp först. Är det livsfarligt läge, exempelvis att fordonet brinner ska du om möjligt flytta personen/personerna till säker plats. Närma dig fordonet framifrån, knacka på motorhuven och ropa så att personen tittar på dig och inte rör huvudet i sidled. Är det inte livsfarligt läge, den drabbade andas och är kontaktbar ska de sitta kvar i fordonet och bevakas så de har fria luftvägar. Ta hjälp av andra bilister och var uppmärksam på risker som att brand uppstår eller att de drabbades hälsotillstånd försämras. Om personen har svårt att hålla huvudet uppe kan du kliva in i fordonet och hålla upp huvudet snett uppåt och bakåt. Kvarstanna på platsen tills räddningsenheter anlänt till platsen.

Senast uppdaterad: