Första hjälpen

Första hjälpen består av ett antal åtgärder som de flesta av oss kan utföra i en akut situation. Det kan ibland handla om att rädda liv i livshotande situationer, men oftare om att kunna hjälpa en person med lättare skador. Första hjälpen innefattar de snabba åtgärder som måste utföras för att upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner och hindra eller förvärra vidare skadeutveckling.


Genom kunskaper i första hjälpen blir det lättare att ta reda på vad som är fel samt hur du ska gå tillväga i den akuta situationen.

Vid mindre akuta lägen så som småsår eller mindre brännskador kan du för det mesta behandla detta själv. Kontakta alltid vården om du är osäker på om professionell hjälp behövs. På Sjukvårdsrådgivningens hemsida Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om vanliga skador och olyckor.

Kontakta alltid SOS på 112 vid allvarliga situationer som hjärtinfarkt, hjärtstopp, trafikolyckor, eldsvådor eller kvävnings- och drunkningsolyckor. Medan du väntar på hjälp kan du som har kunskaper i första hjälpen förhindra eller lindra allvarliga skador, kanske till och med rädda liv. Den livräddande första hjälpen består bland annat av att:

  • Kontrollera om personen är vid medvetande genom att leta efter tecken på normal andning och rörelser.
  • Kontrollera om personen andas. Om personen andas normalt ska inte hjärt- och lungräddning (HLR) startas. Placera då personen i stabilt sidoläge med huvudet böjt bakåt för att fria luftvägarna. Om personen är medvetslös och inte andas ska du utgå från att det är ett luftvägsstopp. Starta då hjärt-och lungräddning.
  • Stoppa eller stilla en blödning.

Det kan vara bra att arbeta efter minnesregeln L-ABC (livsfarligt läge, andning, blödning, chock) som är en förkortning av den prioritetsordning som gäller vid en akut situation.

Är det ett barn som har skadats eller satt i halsen finns speciella saker att tänka på – läs mer om detta på Sjukvårdsrådgivningens hemsida Länk till annan webbplats..

En mindre Första-hjälpen väska är klokt att ha i både i sitt hem, i sin bil eller att ta med sig på resa. En bra grund är förbandsmaterial för att göra en första insats vid en olycka.

Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen erbjuder utbildningar inom HLR och första hjälpen, se mer på sidan Utbildningar.

Senast uppdaterad: