Inför valborg

Valborgsfirandet sker med försiktighet även detta år. På grund av spridningen av covid-19 behöver vi undvika fester och att bilda folksamlingar. Tänk på att hålla avstånd till andra människor även utomhus.

Krävs tillstånd?

För att få annordna tillställning på allmän plats, som exempelvis ett valborgsfirande krävs det enligt ordningslagen tillstånd. På grund av covid-19 är allmän sammankomst begränsat i dagens läge till 8 deltagare dock finns det undantag. Läs mer på polisens sida om allmäna sammankoster eller offentliga tillställningar. Ansökan om tillstånd för detta finns på polisens webbplats Länk till annan webbplats..

Här kommer fyra viktiga tips:

1. Bygg en brasa

Tänk efter före du bygger en brasa! Du får endast elda trädgårdsavfall. Innan du antänder brasan, se till att brasan är fri från plast, däck, gasoltuber och övervintrande djur. Placera brasan långt ifrån byggnader, bilar eller elledningar och på markunderlag som inte kan bidra till en brandspridning. Håll koll på vindriktninngen. Iakttag försiktighet i användandet av brännbar vätska till att starta branden.

2. Utrusta dig

Ha alltid en tillgänlig vattenslang i närheten så att du kan släcka om det råkar sprida sig. Tänk på att gnistor kan flyga iväg med vinden och tända eld på en annan plats. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa räddningstjänsten om olyckan skulle vara framme.

3. Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt. Håll avstånd till annat brännbart, ex hus i närheten. Är det blåsigt bör du inte elda då gnistor sprider sig snabbt. Du kan kontrollera aktuell brandrisk hos SMHI. Länk till annan webbplats.

4. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. Ladda gärna ner appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats. för mer information om säker eldning utomhus.

Länkat nedan till våra tre kommuner Härnönsand, Kramfors och Sollefteå angående att elda i det fria.

https://www.harnosand.se/bygga-bo-trafik--miljo/avfall-och-atervinning/eldning-av-avfall.html?lptoggle=svid12_3b6a16b21670afbdb4b21ca5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://www.solleftea.se/bygga-bo--miljo/brandskydd-och-sotning/eldning-utomhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://www.kramfors.se/download/18.474ea4c8157c22e2140882/1478188699504/lokalaf%C3%B6reskrifter2014_medbilaga.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: