Ny preparandomgång

Under vecka 49 och 50 pågår en preparandutbildning på heltidsstationerna i Kramfors och Sollefteå. Sju personer från våra tre kommuner får lära sig yrket från grunden i det första steget för att kunna jobba som deltidsbrandmän.

Preparandutbildningen är den första delen av två för att kunna arbeta som brandman i beredskap. Under två veckor lär vi ut teori om hur arbetet går till på en olycksplats, blandat med praktiska övningar där man får känna på de verktyg vi använder.

Markus arbetar till vardags som lärarvikarie och blev rekryterad av vänner som arbetar på brandstationen i Näsåker, som tyckte att han skulle passa tack vare sin bakgrund som instruktör inom säkerhetsarbete med vindkraft.
"Jag har funderat på att bli deltidsbrandman tidigare, men då bodde jag för långt bort."

Ida arbetar som receptionist och instruktör på gym. Hon spelar även i samma band som ett av befälen i Junsele, som tipsade henne om att söka in till räddningstjänsten Efter att ha besökt öppet hus på brandstationen var hon snart på väg att bli deltidsbrandman.

Efter preparandutbildningen ska man inom ett år påbörja Grundutbildningen för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) på MSB för mer djupgående teori och avancerade insatser i en miljö som är anpassad för att kunna skapa mer trovärdiga övningsscenarion. Grib-utbildningen är 6 veckor lång och består av två kurser.

Vill du veta mer om hur det är jobba som deltidsbrandman? Läs mer under rubriken Räddningstjänst i Beredskap.

Publicerad: