Hög brandrisk i skog och mark

Vi har haft turen att få känna på värme och solsken under en period och räddningstjänsten hoppas att ni fått chansen att njuta av vädret. Dock medför värmen ökad risk för bränder i skog och mark som vi måste vara försiktiga med.

Räddningstjänsten har uppmärksammat att under de närmsta dagarna har vi i stora delar av förbundet hög brandrisk i skog och mark. Enligt väderprognoserna kommer värmen fortsatt vara hög vilket gör att marken blir torrare och luftfuktigheten blir lägre. Kombinationen av torr markyta och låg luftfuktighet bidrar till att till och med gnistor eller glöd från cigarettfimpar kan antända en markbrand som sedan kan leda till en större skogsbrand.

Räddningstjänsten uppmanar samtliga att vara försiktiga om ni ska elda eller grilla. Räddningstjänsten har information om hur man kan göra och tänka på för att elda och grilla på ett säkrare sätt.

Räddningstjänsten vill även skicka med ett tips om att ladda ner appen Brandrisk ute som kan ge er information om vilken brandriskprognos som råder i ert området.

Läs mer om eldning, grillning , brandriskprognos och appen Brandrisk ute nedan.

Elda i det fria

Grilla och campa säkert i sommar

Brandriskprognos

Brandrisk ute Länk till annan webbplats.

Publicerad: